“Yazlığı emekli olunca alacağız” devri kapandı

Orta sınıf ailelerin yaşı yeten çocukları hatırlayacaktır şu cümleyi: Emekli olunca bir yazlık alırız

Annesi ya da babası memur olan ailelerin evinde değişik şekillerde kurulurdu bu cümleler. “Emeklilik gelsin arabayı yenileyelim” ya da “Ev alacağız ama emekliliği bekliyoruz”… 

Bugün ise kapatılması gereken borçlardan arda kalan parayla ne emekli ikramiyesi kaldı ne de orta sınıf… 

Emekliler, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili düzenlemenin martta yasalaşmasından bu yana ekonomi gündeminde üst sıralarda. 

Son olarak, en düşük çalışan memur maaşını 22 bin 17 TL’ye çıkaran, emekli aylıklarında yüzde 25 zam öngören kanun teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. 

Yüzde 25 zammın enflasyon karşısında yetersiz olduğu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin açıklamasıyla daha da “ciddiye alınmaya” başlandı. 

Bahçeli, 11 Temmuz’daki grup toplantısında yaptığı açıklamada, “Sayıları 15,9 milyona ulaşmış emeklilerimizi yapılan yüzde 25’lik maaş artışı gördüğümüz kadarıyla makul ve yeterli bulunmamıştır” ifadelerini kullanmış, çalışanlara yapılan 8 bin 77 liralık seyyanen zammın emeklilere de uygulanması konusunda çağrıda bulunmuştu. Ancak Genel Kurul’dan emekliye seyyanen zam kararı çıkmadı. 

Seyyanenin sözlük anlamı “eşit biçimde” iken, seyyanen zammın karşılığı, tüm çalışanlara eşit maaş zammının yapılması. Söz konusu zam, enflasyon kaynaklı gelir kaybının karşılanması ve maaşlar arası makasın büyümemesi için yapılıyor.

Kimler emekli ikramiyesi alabilir?

Emekli maaşlarının artması, memurların aldığı emekli ikramiyelerinin de yükselmesi anlamına geliyor. 

İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Dr. Sadettin Orhan’ın da aktardığı gibi emekli ikramiyesinin hak edilmesi için en temel şart, kişiye emekli maaşı bağlanmış olması. 

Haberin devamı için “Yazlığı emekli olunca alacağız” devri kapandı

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir