Sağlık Çalışanlarından Alınan “Yemek Ücreti Farkının’’ Kaldırılması İçin Başvuru

 Genel Sağlık-İş tarafından yapılan başvuru;

Bilindiği üzere, 1982 Anayasası’nın 2. Maddesinde ‘’Cumhuriyetin Niteliklerinden’’ olarak sayılan ‘’Sosyal Devlet İlkesinin’’ bir gereği olarak kamu personeline birtakım yardımlar yapılmaktadır. Bu yardımların en önemlilerinden ve çalışma hayatında en somut halde hissedilenlerden birisi de, 657 s. Devlet Memurları Kanununun 212. Maddesi uyarınca yapılan ‘’Yiyecek Yardımıdır’’.

Yiyecek yardımının ne şekilde yapılacağı, usul ve esasları ise Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı tarafından çıkartılan ‘’Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliği’’ ile belirlenmiştir. Yönetmeliğin 4. Maddesine göre, ‘’Yemek servisi giderlerinin’’ Ankara, İzmir, İstanbul illerinde çalışmakta olan memurlar için en fazla 2/3’ünün; diğer illerde çalışmakta olan memurlar için ise en fazla ½’sinin idare tarafından karşılanacağı, kalan kısmının ise devlet memurundan alınacağı kuralı kabul edilmiştir.

Kural bu olmakla birlikte; Yönetmeliğin Ek 1. Maddesi ile ‘’Yataklı Tedavi Kurumlarında Çalışan Sağlık Personelinin’’ , hastalar için çıkartılacak yemeklerden ücretsiz şekilde faydalanacağı şeklindeki düzenleme sebebiyle, Yataklı Tedavi Kuruluşlarında görev yapmakta olan sağlık çalışanları ‘’yiyecek yardımından’’ ücret ödemeksizin faydalanmaktadır. Benzer şekilde Yönetmeliğin Ek 2. Maddesi ile, 112 Acil Sağlık Hizmetlerinde görev yapan sağlık çalışanları da ‘’yiyecek yardımından’’ ücret ödemeksizin faydalanabilmektedir. Ancak aynı durum, 1. Basamak Sağlık Kuruluşlarında görev yapan sağlık çalışanları için geçerli değildir.

Haberin devamı için Sağlık Çalışanlarından Alınan “Yemek Ücreti Farkının’’ Kaldırılması İçin Başvuru

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir