İDDK’dan sağlıkçıların üst öğrenimine ilişkin önemli karar

Meslek unvanı ile tekniker ayırımı

Bakılan uyuşmazlık, davalı idarenin, itfaiyecilik ve yangın güvenliği, sağlık hizmetleri meslek yüksekokulu tıbbi tanıtım ve pazarlama teknikleri, teknik programlar bölümü laboratuvar önlisans, kimya ve kimyasal işleme teknolojileri bölümü biyokimya teknikerliği önlisans, büro hizmetleri ve sekreterlik programı ile sosyal hizmet ve danışmanlık programlarını, sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfına atanılabilecek mesleki sağlığa ilişkin bir üst öğrenim olarak kabul etmemesinden doğmaktadır. Bu nedenle uyuşmazlığın çözümü için, bu programlardan mezun olan kişilerin sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfına atanıp atanamayacağının tespiti gerekmektedir.

Kurulumuzca verilen 27/04/2022 tarih ve E:2021/2925 sayılı ara kararı ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına, dava konusu işlemde yer verilen bölümlerin mesleki üst öğrenim olarak kabul edilip edilmediği sorulmuş, ara kararına;

“657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 36/I maddesi uyarınca ‘Meslek Elemanı’ unvanı alanlar Genel İdare Hizmetleri Sınıfında, 36/II maddesi uyarınca ‘Tekniker’ unvanını alanlar Teknik Hizmetler Sınıfı’nda, 36/III. maddesi uyarınca ‘Sağlık Teknikeri’ unvanı alanlar Sağlık Hizmetleri Sınıfında sayılmaktadır.

d)Bu bağlamda, yükseköğretim kurumlarımızda yer alan ön lisans programlarından sağlık teknikeri unvanı alan ön lisans programlarının da ortaöğretim sağlık hizmetleri sınıfı için üst öğrenim sayılmasına, …. karar verilmiştir.” cevabı verilmiştir.
Yükseköğretim Yürütme Kurulunca, 2547 sayılı Kanun’un 43. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi uyarınca yapılan belirlemeye göre, dava konusu işlemde yer alan programlardan mezun olanların bir kısmının meslek elemanı, bir kısmının ise tekniker unvanı aldığı anlaşılmaktadır.

Meslek unvanı alanların sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfına atanılabilecek mesleki birer üst öğrenim değildir

Mezuniyet Sonrası Meslek Elemanı Unvanı Kazandıran Bölümler

Mezuniyet Sonrası Tekniker Unvanı Kazandıran Bölümler

Tıbbi tanıtım ve pazarlama teknikleri programı

Büro hizmetleri ve sekreterlik programı

Sosyal hizmet ve danışmanlık programı

İtfaiyecilik ve yangın güvenliği programı

Laboratuvar önlisans programı

Biyokimya teknikerliği önlisans programı

Yukarıda yer verilen mevzuat ve Yükseköğretim Yürütme Kurulu kararları uyarınca, meslek elemanı unvanı alanların genel idare hizmetleri sınıfında, tekniker unvanı alanların teknik hizmetler sınıfında istihdam edilmesi karşısında, dava konusu işlemde yer alan programların, sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfına atanılabilecek mesleki birer üst öğrenim olmadığı sonucuna varılmaktadır. Bu nedenle, halihazırda sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfına ait kadrolarda görev yapmakta olanlardan, anılan programları tamamlayanların, bitirilen üst öğrenim için ödenmesi öngörülen zam ve tazminatlardan yararlanmaları olanaklı değildir.

Haberin devamı için İDDK’dan sağlıkçıların üst öğrenimine ilişkin önemli karar

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir